Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilişim sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemlerinde artış yaşanmaktadır. Halk arasında “internet dolandırıcılığı” olarak bilinen “bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçu nitelikli dolandırıcılık hallerinden bir tanesidir. Türk Ceza Kanununa (TCK) göre dolandırıcılık, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak fiilidir. Dolandırıcılık suçunun biraz daha ağırlaştırılmış, nitelikli halleri durumuna verilen isimdir. Nitelikli dolandırıcılık halleri kanunda teker teker sayılmaktadır.
Bunlardan bir tanesi de “bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle dolandırıcılık” yöntemidir. Türk Ceza Kanununa göre internet dolandırıcılığı dediğimiz suçlar bu kapsamda “Nitelikli Dolandırıcılık” yöntemlerinden bir tanesidir. Dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Kanunu’nun md.158/f uyarınca “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle” işlenmesi halinde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.
İnternet suçlarından en çok karşılaşılanlar aşağıda sayılmakla birlikte, gelişen teknoloji ile bu suç türünün sınırlandırılamayacağı ve giderek artacağı belirtilmelidir. En sık karşılaşılan internet suçları:
İnternet Dolandırıcılığı Suçu
The Crime of Internet Fraud
Av. M. Burak KÜÇÜKİSLAMOĞLU